Alopécia tetoválás

Az alopecia areata egy előre nem látható autoimmun bőrbetegség, amelynek következményeként az érintett személynek foltokban hull a haja, helyenként kopaszodik. Az alopecia areata gyakran egy-egy család több tagjánál is előfordul, s ezekben a családokban olyan autoimmun betegségek is kialakulhatnak, mint a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa), lupus erythematosus és vitiligo. Gyakran kromoszóma-rendellenességben szenvedő, pl. Down-kóros betegeknél is megjelenik. Az alopecia areata mintegy négymillió európait érint, tekintet nélkül az életkorra vagy etnikai származásra.

A betegség lényege az, hogy külső vagy belső hatásra a hajtüszők sejtjei módosulnak, ennek következtében az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja őket, s ellenanyagot termelve pusztítja őket. Az immunrendszer sejtjei - a fehérvérsejtek - megtámadják a hajtüsző gyorsan növő sejtjeit, ahol a haj képződik. A haj ezért tovább nem növekedik, majd kihull a hajhagymából. Ez bármely életkorban bekövetkezhet, s a népesség 1%- át érinti, ezek főleg gyermekek. Az érintett személyek hajtüszői kicsik, ezért rendkívüli mértékben lelassul a haj növekedése. Az alopecia areata betegségben szenvedő embereknél gyakrabban jelentkezik pajzsmirigy-rendellenesség, atópiás ekcéma, szénanátha vagy asztma. Az alopecia areata nem fertőző s táplálkozási eredetű bőrbetegség. Más egészségi problémához hasonlóan olykor stresszhelyzet váltja ki, ez azonban nem okvetlenül áll minden esetre. A nem veszélyezteti az életet, nem jár fizikai fájdalommal, emocionális szempontból azonban nagyon is megterhelő. Az alopecia areata betegséget leggyakrabban a fedezi fel, rendszerint ugyanis kezdeti stádiumában alig felismerhető

Az alopécia stresszt okoz, és a pszichikai állapotának romlásához vezet. Mivel a kopaszodás következtében jelentős mértékben megváltozik az érintett személy kinézete, ezért egyesek kerülik a társaságot, szociális szorongásban, sőt depresszióban is szenvedhetnek. Súlyos esetekben, amikor a kihullott haj újranövésének esélye minimális, a betegeknek szükségük van arra, hogy szakemberrel beszéljék meg a problémát. Mindig létezik valamiféle esély a betegséget kísérő problémák vagy legalábbis enyhítésére.

Itt nyújthat segítő kezeket az orvosi mikropigmentálás a páciens életébe. Megoldást ad arra, hogy visszanyerje önbizalmát, kihullott szemöldökét szálazott 3D technikával újra visszanyerheti, hiányos, vagy teljesen elveszített szempillája helyére szemhéjkontúrt, vagy füstös, azaz "smoky eyes" technikát alkalmazva újra kifejezővé váljon a tekintete. Férfiaknál a fejbőr mikropigmentáció (hajtetoválás) jöhet szóba, amivel újra férfias megjelenését kaphatja vissza. Az alopécia orvosi tetoválás ára, területtől és nagyságtól, valamint testtájéktól függ.