Vitiligo tetoválás

A vitiligo (Leucopathia acquisita) egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos életkor, amikor előjön, 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és anogenitális rész körüli bőr és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület általában fehér hatást kelt, konvex élei vannak, és változó számban és kiterjedésben lehet jelen. A vitiligo oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek.

A betegség orvosi és nemzetközieg használt megnevezése vitiligo. Magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük.

A bőr festékhiányával járó betegség, nem fertőző, jelenleg nem gyógyítható. A pontos oka egyelőre ismeretlen, ezzel kapcsolatban csak feltételezések vannak. Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt, egyes esetekben azonban semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán. A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, fehérnek tűnő bőr marad. E fehér foltok bármely életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik.

Tökéletes megoldás nincs, de tartósan kendőzhető orvosi tetoválással. Ebben az esetben az eredeti bőrszínhez keverek camouflage pigmentekből a leghasonlóbbat, és megpigmentálom a pigmenthiányos területet. Pár évre nyújthat megoldás az orvosi tetoválás, mert fokozatosan elhalványodik, így újra meg kell ismételni bőrszíntől függően.

Vitiligo tetoválás ára a terület, és a testrész elhelyezkedés nagyságától függ, és hogy hány alkalommal kell megismételni. Mindenképpen előzetes konzultáció szükséges.